Uncategorized

Gramex uudisti (=sekoili) DJ-sopimuksensa

By November 6, 2008 9 Comments

Kauan odotettu Gramexin DJ-sopimuksen uudistus on julkaistu.

Pähkinänkuoressa homma toimii näin:
– Jos soitat kokonaan digitaalisesti (esim. Serato Scratch ja vastaavat), maksat vain Gramexille tietyn listataksan.
– Jos ostat mp3:sia ja poltat ne CDille, maksat Gramexin lisäksi myös Teostolle.
– Jos rippaat vanhat vinyylisi CD:lle tai muuhun muotoon, maksat Gramexin lisäksi myös Teostolle.
– Jos lopetat maksamisen Gramexille, tulee sinun 24h kuluessa tuhota kaikki lisenssin piirissä olleet kappaleet: “Vuosilisenssin voimassaolon päätyttyä ei sen nojalla lisenssoituja ja valmistettuja tallenteita saa enää käyttää ja tallenteet tulee hävittää vuosilisenssin päättymispäivän kuluessa.”
– Jos käytät Seratoa ja sinulla on käytössäsi 3000:n raidan lisenssi, joudut raportoimaan käytössäsi olevat kappaleet Gramexille: “Valittaessa lisenssimalli DJ–D (3000 uraa), tulee käytettävät ja kopioitavat äänitteet ja niiden urat raportoida yksilöidysti Gramexille.”

Alta löytyy listaus mitä jokaisesta 3000 raidasta tulee eritellä:
Gramexin sopimuksen yksityiskohta

Hyvää päivää. Eikö DJ-sopimuksen uudistamisen pitänyt tuoda Gramex 2000-luvulle? Olisi hauska tietää, kuinka moni DJ ryntää nyt tekemään 3000 raidan sopimuksen ja kirjoittaa tarvittavat tiedot kolmestatuhannesta raidasta. En lisäksi löytänyt mistään tietoa, kuinka ko. sopimus päivitetään; Tarvitseeko joka kerta musiikkia ostettaessa eritellä Gramexille ostettujen uusien biisien tiedot?

iTunes ja monet muut digitaaliset musiikkikaupat eivät tarjoa lähellekään tarvittavia tietoja kappaleista, joten homma on melkoinen. Teen aina Tanssi-illan yhteydessä jokseenkin samanlaisen raportoinnin 10-12 kappaleesta, johon kuluu aikaa noin puoli tuntia. Karkeasti arvioituna 3000 kappaletta vaatisi 150 tuntia eli lähes 19 täyttä työpäivää.

Vaikka Gramex ja Teosto ajavatkin eri asioita, on siinä (DJ:n ja musiikin esittäjän mielestä) yksi etujärjestö liikaa. Gramexissa ei näytä olevan oikeasti teknologian ja DJ:n arjen näkökulmasta ajan tasalla olevia päättäjiä ja Teosto kerää jo musiikin esittämisestä tuloja moneen otteeseen. Tällainen käytäntö on ainutlaatuinen ainakin Euroopassa. Yksinkertainen kysymys edelleenkin kuuluu: miksi maksaisin tästä?

9 Comments

  • Jasmo says:

    Ihan hypoteettisesti ajatellen, kuinka ison prosenttiosuuden DJ:stä uskot maksavan näitä maksuja?

  • Miki says:

    Jotenkin tuntuu et Gramex ei edes halua kuulla dj:den näkökulmia asioista, puhumattakaan uudesta tekniikasta. Tiedän ainakin kymmenkunta dj:tä jotka on Gramexille soittanut ja ilmaissut mielipittensä asioista ja niille se vaan ei mene jakeluun.

  • Orion says:

    @ Jasmo – uskoisin että prosenttiosuus tulee ainakin tuon 3000 uran lisenssin kohdalla olemaan lähempänä nollaa kuin viittä. Ravintola-DJ -puolella ja muuten elinkeinonaan DJ-toimintaa harjoittavien keskuudessa uskoisin sopparinteon olevan huomattavasti yleisempää kuin elektronisen musiikin DJiden.

    @ Miki – Totta. Siinällään ikävää, että tämä “uudistus” nähdään samalla myös suorana vastauksena Gramexilta sopimuksen uudistamista koskeneisiin pyyntöihin: “Halusitte tätä, mut mepä tehtiin juuri päinvastoin, hähää”.

  • Arttu says:

    Soittelin eilen gramexiin ja keskusteltiin tosta DJ-D luvasta. Ohjeissa kuulemma puutteita juuri tuo raportoinnin osalta, eli kuinka usein tulee raportoida. Kertoivat että pari kertaa vuodessa, mutta tarkempaa infoo tulee maanantaina kunhan vain pääsevät www-sivuja muuttamaan. Eli silleen siis.

  • signa says:

    perustakaa joku dj-liitto joka ajais tätä asiaa.. tai tee haastattelu vaikka joltain poliitikolta kun oot toimittaja ja kaikkea!? :D

    yleensähän kun joku mediassa joutuu lupaamaan tekemään jotakin asioiden eteen niin jotain myös saattaa tapahtua.

  • Orion says:

    @Signa – Mut onko mielessä joku erityinen poliitikko joka olis valmis tekemään asialle jotain? Mun käsitys on, että päättävät tahot on aiheesta ihan kujalla – minkä puolesta puhuu tuo Gramexin “uudistuskin”.

    @Arttu – Eipä maanantai tuonut muutoksia raportointipuutteisiin. Toisaalta olin kyllä jo tuosta Gramexin kommentista ihmeissäni – miksi laittaa puolivalmiit sopimusehdot verkkoon julki?

  • DJ Orion says:

    […] kun kovalevyiltä soittaminen yleistyy. Sen sijaan digitaalinen soittaminen ei sulje pois Gramexille suoritettavaa maksua, jota myös Teoston henkilökunta […]

  • Mikko says:

    Gramexin pitäs maksaa mulle kyl 10€ tuntipalkkaa noist oletetust 150 tunnist, niin vois harkita 3000 raitaa vuodes.

    Sil plussan puolelle tuleval rahal sit hankkis teostolt luvat ;D

Leave a Reply